Bakan Bolat: Fahiş fiyat artışlarına ilişkin Rekabet Kanunu'nda değişiklik yapılacak

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, CNN TÜRK televizyonunda katıldığı programda Hande Fırat'ın sorularını yanıtladı.

Türkiye'de 1973-2003 yılları arasında enflasyonun 2 ve 3 haneli rakamlara ulaştığını hatırlatan Bolat, 2004 yılında AK Parti'nin iktidara gelmesinin ardından enflasyonun tek haneli rakamlara düştüğünü hatırlattı.

Bolat, 2020 yılında ortaya çıkan salgınla birlikte depolama ve karaborsa faaliyetlerinin yeniden başladığını söyledi. Arz-talep dengesizliklerinin olduğu dönemde tüm dünya gibi Türkiye'nin de yüksek enflasyonla karşı karşıya olduğuna dikkat çeken Bolat, yüksek fiyat artışlarının 2021 yılında da devam edeceğini ifade etti. ve 2022.

Stokçuluk ve karaborsayla mücadele için Haksız Fiyat Tespit Komitesi kurulduğunu vurgulayan Bolat, yoğun denetimlerle fahiş fiyat talep edenlere karşı yaptırımların hızla uygulamaya konulduğunu vurguladı. Bu kapsamda yaptırımların artırılmasına yönelik bir çalışma yaptıklarını ve bunu Meclis'e sunduklarını anlatan Bolat, şöyle konuştu: “Umarım fahiş fiyat artışlarına ilişkin rekabet kanununda bu değişiklikleri yaparız. Fahiş fiyat artışlarına karşı alt sınır yazılmıştır. 2020'de çıkan kanunda 10 bin lira, 2024 başında bu rakam artırılacak.” Değer artışının ardından 52 bin 500 liraya yükseldi, teklifimiz 80 bin liraya çıkarılmasıdır. Azami limit 100 bin lira yazıyordu, değer artışından sonra 525 bin liraya çıktı, 800 bin liraya çıkaracağız. Bu bizim teklifimizdir ama Meclis ne karar verirse versin, tavizsiz uygulamaların hayata geçirilmesi konusunda kesinlikle caydırıcıdır.” dedi.

Bu kapsamda müfettiş sayısının artırıldığının altını çizen Bolat, şöyle konuştu: “Yasanın depolama konusunda belirlediği asgari limit 100 bin liraydı, mevcut uygulamamız firma başına 353 bin lira, bunu 800 bin liraya çıkaracağız. 2020'de yasayla azami sınır 2 milyon liraydı, şimdi 7 milyon lira olarak uygulanıyor, 65 milyon lira olarak uygulanıyor, teklifimiz 15 gün içinde 11 milyon liraya çıkarmak. Vatandaşlar da bize şikayet etsin: “Cezalandırabilirsiniz. bu işi satın alma yapmayarak yapıyor.”

Bolat, 7 Ekim'den itibaren İsrail'e ambargo uygulamaya karar veren tek ülkenin Türkiye olduğunu, ihracatın kısmen bloke edildiğini belirterek, şöyle konuştu: “Aldığımız tedbirlerin yıllık karşılığı 2 milyar dolar, 2 milyar doları sildik. Bir makaleyle milyarlarca dolar ceylan acısına karşı inanılmaz bir savaş yürütüyoruz. Bu geçici bir durum. “1019 ürününün o bölgeye depolama ve transit geçiş alanlarına girmesine izin vermedik. Gelişmelere göre hükümet bunu yapabilir. bir araya gelecek ve ilgili devlet kurumları koordineli bir şekilde yeni kararlar alabilecek.” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir