Avrupa'da kızamık vakaları artıyor; BM çocuklar için risklere karşı uyardı

Bu haberin ilk yayınlandığı dil İngilizcedir.

Dünya Sağlık Örgütü'nün Avrupa Bölgesi'ndeki 53 ülkenin 45'inde 2024 yılının ilk üç ayında 56 binin üzerinde kızamık vakasına rastlandığı belirtildi.

REKLAM

İki Birleşmiş Milletler kuruluşu Salı günü, kızamık vakalarının Avrupa ve Orta Asya'da arttığı konusunda uyardı ve salgına müdahale için acil eylem çağrısında bulundu.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve UNICEF'in ortak açıklamasında, bu yıl Avrupa bölgesinde gözlemlenen kızamık vaka sayısının 2023 toplamından daha fazla olacağı belirtildi.

DSÖ Avrupa Bölge Direktörü Dr. Hans Kluge yaptığı açıklamada, “Tek bir kızamık vakası bile acil bir eylem çağrısını temsil etmelidir. Hiç kimse bu yıkıcı ancak kolayca önlenebilir hastalığın sonuçlarına maruz kalmamalı” dedi.

Kızamık, ciddi komplikasyonlara yol açabilen ancak aşılama yoluyla önlenebilen oldukça bulaşıcı bir virüstür.

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre hastalığın belirtileri arasında “yüksek ateş, öksürük, burun akıntısı ve vücudun her yerinde döküntüler” yer alıyor.

2024 yılının ilk üç ayında DSÖ Avrupa Bölgesi'ndeki 53 ülkenin 45'inde 56 binin üzerinde kızamık vakasına rastlandığı belirtildi.

Bu, 2023 yılında Orta Asya'nın bazı kısımlarını da içeren bölgedeki 41 ülkede bildirilen 61.000'den fazla virüs vakasıyla karşılaştırılıyor.

2023'te bildirilen kızamık vakalarının neredeyse yarısı beş yaşın altındaki çocuklardaydı ve virüse yakalananların dörtte üçünden fazlası herhangi bir doz kızamık aşısı almamıştı.

Kluge, aşı kapsamı yüksek olsa bile ülkeleri “virüsün herhangi bir toplumda yerleşmesini önlemek” için savunmasız kişileri aşılamaya çağırdı.

UNICEF Avrupa ve Orta Asya Bölge Direktörü Regina De Dominicis yaptığı açıklamada, “Kızamık vakalarındaki artış, aşı kapsamının kötüleştiğinin açık bir işaretidir” dedi.

De Dominicis, çocukları “bu tehlikeli ama önlenebilir hastalıktan” korumak için hükümetlere acil eylem çağrısında bulundu.

Bölgede en fazla kızamık vakasının görüldüğü ülkeler Kazakistan, Azerbaycan ve Rusya oldu.

Romanya ve Avusturya, Nisan 2023 ile Mart 2024 arasında bölgede en fazla vakanın görüldüğü ilk on ülke arasında yer alan tek AB ülkesi oldu.

Önceki “endişe verici artış” uyarıları.

DSÖ geçen yılın sonlarında Avrupa'daki kızamık vakalarında “endişe verici bir artış” olduğunu ve 2023 yılına kadar bölge genelinde 30 kattan fazla artış olduğunu söyledi.

Geçtiğimiz ay Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi, AB ülkelerinde kızamık ve boğmaca (boğmaca olarak da bilinir) gibi aşıyla önlenebilir hastalıklarda artış olduğu konusunda uyarıda bulundu.

Mart 2023 ile Şubat 2024 sonu arasında AB ülkelerinde beşi ölüm olmak üzere yaklaşık 5.770 kızamık vakası bildirildi.

Bir yaşın altındaki çocuklar, aşı için çok küçük olduklarından kızamığa yakalanma riski en yüksek olan gruptur.

ECDC, “Kızamık çok kolay yayılıyor, bu nedenle bulaşmayı durdurmak için iki doz kızamık içeren aşıyla aşılanan nüfusun en az %95'inin yüksek oranda aşılanması gerekiyor” dedi.

REKLAM

Boğmaca vakaları da artıyor; ECDC, 2023 ve 2024'te vakalarda 2022 ve 2021'e kıyasla on kattan fazla artış olduğunu bildiriyor.

Kurum, çocukların aşılarının zamanında yapılmasının çok önemli olduğunu ve hamilelik sırasında aşılamanın küçük çocukların korunmasına da yardımcı olabileceğini söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir