Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından bilimsel ve teknolojik alanlarda araştırma ve geliştirme faaliyetlerini desteklemek, bilim insanlarına eğitim ve gelişim olanakları sağlamak amacıyla verilen “TÜBİTAK Bilim, Özel, Hizmet ve Teşvik Ödülleri” ile ilgili değerlendirme çalışmaları ve araştırmacıların görüşleri sonucuna varılmıştır.
TÜBİTAK Yönetim Kurulu tarafından 2024 yılında Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen törenle Bilim kategorisinde 7, Hizmet kategorisinde 1 ve Teşvik kategorisinde 13 olmak üzere toplam 21 ödül sahiplerini buldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleşti.
Ödüller Erdoğan tarafından takdim edildi.
TÜBİTAK’a basın
TÜBİTAK Bilim Ödülü kategorisinde mühendislik bilimleri alanında Koç Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya ve Biyoloji Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Seda Keskin Avcı, aynı üniversitenin Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sinem Çöleri, Bilkent Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü’nden İhsan Doğramacı Prof. Dr. Sinan Gezici, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Özkan bilimsel çalışmalarından dolayı ödüle layık görüldü.
Sağlık Bilimleri alanında Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Alanay, İstanbul Cerrahpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülen Hatemi ödül aldı.
Sosyal Bilimler ve Beşeri Bilimler kategorisinde ise Koç Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bahar Rumelili Sancak’a ödül takdim edildi.
Prof. İstinye Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı’ndan TÜBİTAK Hizmet kategorisinde ödül aldı. Dr. Meral Beksaç layık görüldü.
TÜBİTAK Teşvik kategorisinde 13 bilim insanı ödül aldı.
TÜBA Uluslararası Akademik Ödülleri
Türkiye Bilimler Akademisi’nin (TÜBA), bilim insanlarını teşvik etme ve takdir etme misyonu kapsamında oluşturduğu ve dünyadaki tüm bilim insanlarının katılımına açık olan “TÜBA Uluslararası Akademi Ödülleri 2024” sahiplerini buldu.
Bilim ve Mühendislik Bilimi alanındaki ödül, Nanyang Teknoloji Üniversitesi Malzeme Mühendisliği Bölümü’nden Prof.’a verildi. Zhichuan, dünya çapında güçlü ve yaygın etkiye sahip keşiflere yol açan, yenilenebilir enerji uygulamaları için malzeme elektrokimyası ve elektrokataliz üzerine temel ve mühendislik bilimleri alanındaki orijinal ve öncü araştırmalarından dolayı Jason Xu’ya ödüle layık görüldü.
Sağlık ve Yaşam Bilimleri alanında Prof. Dr. İbrahim Celalettin Haznedaroğlu, lokal kemik iliği renin-anjiyotensin sistemini ilk kez tanımlayan, kırmızı kan hücreleri yoluyla hemostaz sağlayan yenilikçi bir ilaç olarak literatürde yerini alan Ankaferd hemostatik ilacını geliştirerek ödüle layık görüldü. ve hemostaz ve kronik miyeloid lösemi alanındaki çalışmaları için.
Budapeşte’deki Eötvös Lorand Üniversitesi’nin emekli öğretim üyesi, Sosyal Bilimler ve Beşeri Bilimler kategorisinde profesör. Dr. Istvan Vasary, Altın Orda Hanlığı, onun halefleri ve Doğu Avrupa’daki Osmanlı öncesi Türk boyları (Kıpçaklar, Kumanlar ve Tatarlar) hakkındaki özgün ve yenilikçi çalışmalarından dolayı bu ödüle layık görüldü.
Aynı kategoride Bilkent Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Roland R.R. Smith de Helenistik dönem heykeltıraşlığı ile Roma ve Geç Antik Anadolu, özellikle Aphrodisias antik kenti üzerine yaptığı özgün ve yenilikçi çalışmalarıyla ödüle layık görüldü.
TÜBA-GEBİP ödülünü kazanan bilim insanı sayısı 669’a ulaştı
TÜBA-GEBİP Ödülleri, doğa, mühendislik, sağlık bilimleri ve sosyal bilimler alanlarında çalışan üstün yetenekli genç bilim insanlarını Türkiye’de bilimsel çalışmalarını sürdürmeleri, kendi çalışma gruplarını oluşturmaları ve bilimsel çalışmalar yapmaları konusunda ödüllendirmek ve teşvik etmek amacıyla 2001 yılından bu yana düzenleniyor. Türkiye’den uluslararası nitelikli proje ve yayınları ödüllendirmek ve teşvik etmek.
Benzersiz ve ilgi gören bir program kapsamında ödül kazananlara üç yıl boyunca her yıl 125 bin lira maddi destek sağlanıyor, ayrıca tez aşamasındaki doktora öğrencilerine de her yıl 25 bin lira destek sağlanıyor ve danışmanlık yapılıyor. Akademi üyeleri tarafından.
TÜBA-GEBİP kapsamında 20 farklı üniversiteden 25 seçkin genç bilim insanı, Ahmet ve Nezahat Keleşoğlu’na verilen TÜBA-GEBİP Eczacılık Özel Ödülü’nün de aralarında bulunduğu ödüller kazandı. Bugüne kadar bu ödülü kazanan bilim insanı sayısı 669’a yükseldi.
TESEP ödülleri 7 esere verildi
TÜBA-TESEP ödülleri, tüm bilimsel alanlarda üniversite düzeyinde nitelikli bilimsel çalışmaların yazılmasını ve yayınlanmasını teşvik etmek amacıyla verilmektedir.
2008 yılında başlatılan ödüller kapsamında Akademi Konseyi tarafından bilimin belirli alanlarında yayımlanan eserlere “Halil İnalcık Özel Ödülü”, “Mehmet Genç Özel Ödülü” ve “Kemal Karpat Özel Ödülü” verilmeye başlandı. Kendi alanlarında dünya bilimine değer katan, ulusal ve uluslararası başarılarıyla ülkeyi onurlandıran TÜBA’nın onursal üyeleri.
Bu yıl TESEP Telif Eseri Ödülü, Halil İnalcık Özel Ödülü, Mehmet Genç Özel Ödülü ve Kemal Karpat Özel Ödülü’ne 70 bin lira, Jüri Özel Ödülü’ne ise 40 bin lira dağıtılacak.
Bu kapsamda sosyal bilimler alanında Telif Hakkı Eser Ödülü’nde 4 eser, Halil İnalcık ve Kemal Karpat Özel Ödülleri’nde birer eser, doğa ve sanat alanında ise “Jüri Özel Ödülü” kategorisinde bir eser ödüle layık görüldü. mühendislik bilimleri. Böylece şu ana kadar ödül alan eser sayısı 246’ya ulaştı.