Piyasalar gözünü Merkez Bankası'nın faiz kararına dikti


Bu hafta yurt içi piyasaların gözü, Perşembe günü faiz kararını açıklayacak olan Merkez Bankası'nda (TCMB) olacak.

TCMB, Mart ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında bir sürpriz yaparak, seçim öncesi politika faizini 500 baz puan artırarak %50'ye yükseltti. Karar açıklamasında şu ifadelere yer verildi: “Konsey, kötüleşen enflasyon görünümünü dikkate alarak politika faizini artırma kararı almıştır.” Nisan ayından sonra merkez Mayıs ayını atladı; Politika faizini yüzde 50'de sabit tuttu. Piyasa tahminlerine göre Merkez'in bu haftaki toplantısında referans faiz oranını %50 seviyesinde sabit tutması bekleniyor.

TCMB'nin 14 Haziran'da açıkladığı piyasa katılımcıları anketinin sonuçları da piyasanın faiz oranlarına ilişkin beklentilerini ortaya koydu. Sonuç olarak katılımcıların BIST Repo ve Ters Repo piyasasında cari ay sonu gecelik faiz oranı beklentisi bu anket döneminde %50,77 iken bir önceki anket döneminde %51,51 olarak gerçekleşti. Haziran anketinde TCMB'nin bir hafta vadeli repo ihale faiz oranına ilişkin mevcut ay sonu beklentisi önceki anket döneminde olduğu gibi %50 olarak gerçekleşti.

Ancak yurt dışında yatırımcılar bu hafta ABD'den gelen önemli PCE verilerine odaklanacak. Ülkedeki diğer önemli veriler ise güven endeksleri, kapasite kullanım oranı, konut fiyatları, yabancı ziyaretçi sayısı, ekonomik güven endeksi, dış ticaret, hizmet üretici fiyatları, brüt ve net borç stoku olacak.


etiketler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir