Öğretmenler için açıklanan Akademi giriş sınavı, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile oluşturulan Talim ve Terbiye Kurulu’nun onayladığı programları içerecek.
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, öğretmenlerin Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) yerine “Akademi Giriş Sınavı (AGS)” adı verilen yeni bir sınava gireceğini duyurdu.
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nde (ÖSYM) 13 Temmuz’da yapılacak sınav sonuçlarına göre öğretmen adayları Milli Eğitim Akademisi’ne kabul edilecek. Öğretmenler bu akademide eğitim aldıktan sonra atanacak.
Milli Eğitim Bakanı Tekin şunları söyledi: “[Adayların] Sonuçlara göre Ulusal Eğitim Akademisine kabul sürecini başlatacağız. Öğretmen arkadaşlarımızı Akademi’de eğitim aldıktan sonra işe alacağız. Sınav içeriğinde bazı farklılıklar bulunmaktadır. AGS ile KPSS arasındaki önemli farklardan biri; Talim ve Terbiye Kurulumuzun onayladığı programlar AGS kapsamında yer alacak” dedi.
Talim ve Terbiye Kurulu nedir?
10 Temmuz 2018 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararıyla kurulan ve Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) bağlı olan Eğitim ve Disiplin Kurulu, Bakanlığın bilimsel danışma ve inceleme organı olarak görev yapıyor.
Çalışma esasları Cumhurbaşkanınca çıkarılan yönetmelikle düzenlenen Yüksek Eğitim Kurulunun görevleri arasında “kalite, eşitlik ve etkililik ilkelerine dayalı, ulusal ve toplumsal değerlere dayalı, ulusal ve toplumsal değerlere dayalı bir eğitim sistemi oluşturmak” yer almaktadır. evrensel değer ve standartları dikkate alır.”
Talim ve Terbiye Kurulu, eğitim sistemi, eğitim-öğretim programları, ders kitaplarının hazırlanması gibi süreçlerin yönetilmesinden sorumludur.
Kurul, yabancı eğitim ve öğretim kurumlarından alınan ilk ve ortaöğretim diplomaları ile eğitim belgelerinin nitelikleri ve denkliğine ilişkin de prensip olarak kararlar alır ve bu kararları Bakanın onayına sunar.
“Ancak kimsenin yerinin değişeceğini garanti etmiyorum.”
Bakan Tekin, röportaj konusuna da değinerek, “Burada bir adaletsizlik yok” diyerek konuya açıklık getirmeye çalıştı.
“Bine yakın adayın sıralamada yer değiştirdiği söylenmeye devam ediyor. Ancak kimsenin koltuğunun değişeceğini garanti etmiyorum. Mülakat performansına dayalı [yeriniz] değişebilir. Sıralamayı değiştirmekten kastım şu; “Birinci kişiyi 20.000’inci yapmadık, 160’ıncı kişiyi 180’inci olduk.”
2025 yılından itibaren ilkokullarda karne dağıtılmayacağını açıklayan Tekin, karne yerine “gelişme raporu” uygulamasına geçileceğini duyurdu.
Özel okul ücretlerine düzenleme getirileceğini belirten Tekin, şöyle konuştu: “Özel okul sendikaları beni görmeye geldiler. Öğretmen maaşlarını devlet öğretmenlerinin maaşlarıyla karşılaştırmalarını istedim. Bu anlamda çok özel okullar var.” Bu da verdikleri sözü tuttuklarını gösteriyor. Özel okulların ücretleri 180 ile 200 bin lira arasındaydı. Özel okullar ücretlerini enflasyona göre artıramayınca başka alanlarda telafi etmeye çalıştılar. Okul ücretleri ve fahiş fiyatlı kitapların satışı gibi konularda düzenlemeler üzerinde çalıştıklarını belirterek, “Orada da anlaşma yapacağız” dedi.
Türkiye’de öğretmenler, işe alımların son aşaması olan Kamu Personeli Seçme (KPSS), Genel Kültür, Genel Yetenek ve Eğitim Bilimleri ve Öğretmenlik Alan Bilgisi (ÖABT) sınavlarına ve mülakata kadar tabi tutulmaktadır.
Eğitim İşçileri Sendikası’nın Euronews’e verdiği bilgiye göre, genel kültür ve genel beceri sınavlarına 1,3 milyon kişi, eğitim bilimleri sınavlarına 475 bin 624 kişi, ÖABT’ye ise 369 bin 148 kişi katıldı.
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 7 Mayıs 2024 Salı günü düzenlediği basın toplantısında, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile toplantı yapıldığını, ihtiyaçlara göre kontenjan planlamasının yapıldığını, 20 bin öğretmen atamasına onay verildiğini duyurdu. 20-31 Mayıs tarihleri arasında görüşme talepleri alınacak.