OECD'nin baş ekonomisti açıkladı: Türkiye'ye yabancı yatırımlar artacak

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) baş ekonomisti Alvaro Pereira, Türkiye'nin gri listeden çıkarılmasının, uluslararası piyasaların son aylarda artan Türkiye'ye olan güvenini daha da artırabileceğini ve uluslararası piyasaları önemli ölçüde iyileştirebilecek bir adımı temsil ettiğini söyledi. 'Türkiye'ye güveniyoruz' doğrudan yatırım girişi.

1 Temmuz'da OECD baş ekonomisti görevini üstlenen Pereira, AA muhabirinin, OECD Mali Eylem Görev Gücü'nün (FATF) Türkiye'yi gri listeden çıkarma kararı ve bunun olası etkilerine ilişkin sorularını yanıtladı. Türkiye ekonomisindeki gelişmeler.

FATF'ın Türkiye'yi gri listeden çıkarma kararını “iyi haber” olarak değerlendiren Pereira, bu kararın, Türkiye'nin uluslararası taahhütlerini yerine getirmek için kara para aklamayla mücadele rejimini güçlendirdiğini doğruladığını söyledi.

Pereira, “Türkiye'nin gri listeden çıkarılması, uluslararası piyasalarda son aylarda artan Türkiye'ye olan güveni daha da artırabilir” dedi. Pereira, Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk priminin (CDS) düştüğünü, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının ise kredi notunu artırdığını hatırlattı. ülkenin kredi risk primi. değerlendirme.

Türkiye'nin swap hariç net uluslararası rezervlerinin haziran ayı itibarıyla 2020 başından bu yana ilk kez pozitife döndüğüne dikkat çeken Pereira, şöyle konuştu: “Elbette, FATF listesinden çıkarılmak, doğrudan yabancı yatırımı önemli ölçüde artırmak için yalnızca bir adım. girişler.” Dedi.

Türkiye ekonomisinde son aylarda yaşanan olumlu gelişmeye rağmen ciddi sıkıntıların devam ettiğini belirten Pereira, son aylarda sermaye girişlerinin arttığını ancak doğrudan yabancı yatırımlardaki artışın sınırlı kaldığını vurguladı.

Enflasyonun hâlâ yüksek olduğunu belirten Pereira, şunları söyledi: “Uluslararası algının gelişmesinden tam olarak faydalanabilmek için otoritelerin makroekonomik istikrar politikalarına devam etmeleri gerekiyor. İstikrarlı bir makroekonomik ortamla birleşen istikrarlı ve öngörülebilir bir politika çerçevesi, uluslararası enflasyonu önemli ölçüde artırma potansiyeline sahip. . dedi.

“EKONOMİ TAKIMININ ATACAĞI ADIMLAR ÇOK ÖNEMLİ”

Pereira, para politikası koşullarının kısıtlayıcı kalması gerektiğini ve enflasyon hedefe doğru sağlam bir patikaya ulaşana kadar mali ihtiyatlılığın sürdürülmesi gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Türk ekonomi ekibinin halihazırda almış olduğu mali konsolidasyon tedbirleri, ekonominin sürdürülebilir bir yola girmesi açısından hayati önem taşıyor. Bu bağlamda, Merkez Bankası'nın para politikasını gerektiği gibi sıkılaştırma konusundaki kararlılığını ifade etmesi gerekiyor. Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar.” Bu da memnuniyet verici.

Yapısal reformlar, makroekonomik çerçeveyi istikrara kavuşturmaya ve uzun vadeli potansiyel büyümeyi artırmaya yönelik mevcut çabaları destekleyebilir. “Özellikle işgücü piyasası reformları daha yüksek kalitede kayıtlı istihdamın yaratılmasını kolaylaştırabilir.”

AŞIRI İHRACAT BÜYÜME BEKLENTİLERİ

Alvaro Pereira, geçen yıl yüzde 4,5 büyüyen Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 3,4, 2025'te ise yüzde 3,2 büyümesinin beklendiğini söyledi.

Sıkı para politikası ve enflasyonun özel tüketimi yavaşlatacağını belirten Pereira, yavaşlayan büyüme nedeniyle işgücü piyasasında bir miktar soğumanın beklendiğini kaydetti.

Özellikle Kahramanmaraş'ta yaşanan deprem sonrası yeniden yapılanma nedeniyle yatırım faaliyetlerinin güçlü kalmasının beklendiğini söyleyen Pereira, “Dış pazarlardaki iyileşmenin bir yansıması olarak Türk ihracatının kademeli olarak artmasını bekliyoruz” dedi. Dedi.

TÜRKİYE'Yİ GRİ LİSTEDEN ÇIKARIN

OECD bünyesinde bu yıl 23-28 Haziran tarihleri ​​arasında Singapur başkanlığında gerçekleştirilen FATF Genel Kurulu'nda Türkiye'nin gri listeden çıkarılmasına karar verildi. Genel Kurul, kara para aklama ve terörün finansmanı (AML/CFT) ile mücadeleye ilişkin daha önce yapılan değerlendirmelerde tespit edilen eksikliklerin giderilmesinin ardından Türkiye'nin gri listeden çıkarılmasına karar verdi.

Moody's sektör lideri Mohamed Daoud, Türkiye'nin FATF gri listesinden çıkarılmasının, hükümetin ve çeşitli ekonomik sektörlerin kara para aklama ve terörün finansmanıyla mücadeleyi güçlendirme konusunda kaydettiği önemli ilerlemenin bir göstergesi olduğunu belirterek, “Bu gelişme daha da artacak” dedi. Türkiye'nin uluslararası alanda itibar kazanma, yabancı yatırım çekebilme yeteneği, Avrupalı ​​ve “ABD kurumlarıyla potansiyel olarak ilişkileri güçlendirmesi bekleniyor.” değerlendirmesinde bulundu.


etiketler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir