Microsoft, çalışanlara yönelik ayrımcılık iddiaları nedeniyle 14,4 milyon dolar para cezasına çarptırıldı

Bu haberin ilk yayınlandığı dil İngilizcedir.

Küresel yazılım şirketi, çalışanlarına “temel izin” hakları konusunda ayrımcılık yapmakla suçlanıyor.

REKLAM

ABD merkezli yazılım şirketi Microsoft, çalışanlarına tatil hakları konusunda ayrımcılık yaptığı iddiaları nedeniyle uzun süredir zor günler yaşıyor.

Teknoloji devi, Perşembe günü Kaliforniya eyaletindeki ABD Sivil Haklar Bakanlığı ile 14,4 milyon dolarlık bir anlaşmaya vardı.

Anlaşmanın mahkeme tarafından onaylanması durumunda Sivil Haklar Dairesi'nin uzun yıllardır yürüttüğü soruşturma sonuçlanacak.

Sivil Haklar Dairesi, ebeveynlik, engellilik, hamilelik ve aile bakımı için izin yardımlarından yararlanan çalışanların daha düşük ikramiyeler ve olumsuz performans değerlendirmeleriyle karşı karşıya kaldıklarını söyledi.

Bakanlık, Microsoft'un bu ayrımcılığı önlemek için “yeterli önlemler” almadığını söyledi.

Kaliforniya kurumu, işverenlerin çalışanların tatil yapma hakkına müdahale etmelerine izin verilmediğini hatırlattı.

Kaliforniya Sivil Haklar Departmanı müdürü Kevin Kish, “İster yeni doğmuş bir bebeğe bakarken ister sağlığına dikkat ederken, çalışanlar genel olarak işin sonuçları hakkında endişelenmeden izin alma hakkına sahiptir” dedi.

“Microsoft, çalışanları korumalı izin aldıkları için cezalandırdığı iddiasıyla, kendilerine veya ailelerine bakmaları gerektiğinde çalışanlarına destek vermekte başarısız oldu” diye ekledi.

Üzerinde anlaşmaya varılan anlaşmadaki 14,4 milyon doların büyük kısmı doğrudan işçilere gönderilecek.

Microsoft'tan yapılan açıklamada iddialar yalanlanarak “Çalışanlarımızı dinlemeye, öğrenmeye ve desteklemeye devam edeceğiz” belirtildi.

Önerilen anlaşmanın bir parçası olarak Microsoft, gelecekte çalışanlara karşı ayrımcılığı önlemek için yöneticilerin eğitimi de dahil olmak üzere yeni ve güncellenmiş önlemler alacak.

Dışarıdan bir danışmanın şirketin uyumluluğunu izleyeceğini ve rapor edeceğini söyledi.

Her çalışana 1.500 dolar temel maaş verilecek. Maaş ve çalışma saatleri gibi faktörlere bağlı olarak çalışanlara daha fazla ücret ödenebilir.

Eyalet sivil haklar departmanına göre Microsoft'un dünya çapında 221.000 çalışanı var. Kaliforniya'da 7.000 çalışan çalışıyor.

Sivil Haklar Departmanı, ödemeleri kaç çalışanın alabileceğine dair bir tahminde bulunmadı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir