Fransa cumhurbaşkanının sözleri tepkilere yol açarken, Afrikalı liderler cumhurbaşkanının “saldırgan tavrını” kınadı.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ülkesinin Sahel bölgesindeki aşırılık yanlılarına müdahale etmede “haklı” olduğu konusunda ısrar etti ve etkilenen ülkelerin liderlerini Fransa’nın müdahalesine “yeterince minnettar olmamakla” suçladı.
Pazartesi günü başkent Paris’teki Elysée Sarayı’nda Fransız büyükelçilerine hitap eden Macron, Fransız kuvvetleri aşırılık yanlılarının Sahel’in kontrolünü ele geçirmesini engellemeseydi Batı Afrika ülkelerinin hâlâ egemen uluslar olamayacağını söyledi. Macron ayrıca Afrikalı liderleri “kamuoyu önünde” bu bakış açısını benimsemeye “cesaret” göstermemekle de suçladı.
Buna karşılık Çad ve Senegal liderleri Macron’u kibirle suçladı.
Senegal Başbakanı Ousmane Sonko bir açıklama yaparak, “Fransa’nın Afrika’nın güvenliğini ve egemenliğini garanti altına alacak ne kapasitesi ne de meşruiyeti var” dedi.
Çad Dışişleri Bakanı Abderaman Kulamallah da bir bildiri yayınlayarak, “Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Afrika ve Afrikalılara yönelik aşağılayıcı tavrını yansıtan son açıklamalarından derin endişe duyduğunu” belirtti.
“Fransız liderler Afrika halkına saygı duymayı ve onların fedakarlıklarını takdir etmeyi öğrenmeli” dedi.
Bir zamanlar Fransa’nın Afrika’daki en sadık ortaklarından biri olan Çad hükümeti, geçtiğimiz Kasım ayında, daha önce Çad’da yaklaşık 1000 askeri bulunan Fransa ile savunma işbirliğini sona erdireceğini açıklamıştı. Bu bildiriden iki hafta sonra Fransız uçakları ve askerleri geri çekilmeye başladı.
Ancak Çad iyi ilişkileri sürdürme arzusunu dile getirdi ve Kulamallah o dönemde “bu, Nijer veya başka yerlerde olduğu gibi Fransa ile bir kopuş değil” demişti.
Nijer’in Fransız müttefiki eski Cumhurbaşkanı Mohamed Bazoum, Temmuz 2023’te askeri cunta tarafından devrildi. Fransa da bir dizi askeri darbenin ardından Mali’den çekildi ve Burkina Faso’yu terk etti ve Fransız ordusu şu anda Senegal, Fildişi’den çekilme sürecinde. Sahil ve Çad.
Fransa’nın Afrika kıtasındaki eski sömürge bölgesindeki gücü azalırken, son yıllarda Rusya, Çin ve Türkiye’nin nüfuzu arttı.
Senegal Devlet Başkanı Bassirou Dioumaye Faye, yılbaşı konuşmasında ülkedeki tüm yabancı askeri faaliyetlerin 2025 yılında sona ereceğini açıklamıştı. Kasım ayı sonunda ise Fransız ordusunun ülkedeki varlığının egemenlikle bağdaşmadığını açıklamıştı.
Macron Pazartesi günü yaptığı açıklamada, “Fransa Afrika’da geri adım atmıyor, sadece aklı başında ve kendini yeniden organize ediyor” dedi.