Bu yıl 30 Ağustos’ta Harp Okulu’ndan mezun olan genç teğmenler, diploma alma ve bayrağı teslim etme töreninde kılıçlarını çekti, “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” sloganı atarak yemin etti. Olduğu günden bu yana gündem olan kazayla ilgili son günlerde gelişmeler yaşanıyor. Son olarak 5 teğmen, alay komutan yardımcısı, bölük komutanı ve tabur komutanı, Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından ihraç talebiyle disipline sevk edildi.
Teğmenlere neden disiplin cezası verildi?
Milliyet’in verdiği bilgiye göre; Büyük bir titizlik ve hassasiyetle yürütülen inceleme ve disiplin süreci sonrasında düzenli bir şekilde hareket eden teğmenler ve diğer personel ile kasıt, kusur, ihmal veya sorumluluğu bulunan diğer personel hakkında Türk Silahlı Kuvvetleri Kanununun 20 nci maddesine göre disiplin cezası uygulanır. “Hizmete engel olacak şekilde davranmak: Devletin ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin itibarını zedeleyecek şekilde.” “Ciddi suç veya disiplin suçu oluşturan tutum ve davranış veya eylemler” başlıklı ‘c’ bendi kapsamında YDK’ya sevk edildi.
“TEĞMENLER 7 KEZ BAŞVURU YAPTIK KABUL ETMEDİ”
Soruşturma sürecine ilişkin sonuçlar özetle şöyle:
- Teğmenler kılıç yemini töreni için 7 kez başvuruda bulundu. Ancak komutan bunu kabul etmedi. Buna rağmen teğmenler kılıç töreni düzenlediler; “Resmi törende kılıç yemini etmezseniz alternatif törende okuruz” şeklinde değerlendirme yapıldı. Bunun aynı zamanda disiplinsizlik belirtisi olarak da görüldüğü kaydedildi. Disiplin cezası alan teğmen sayısının 10’un altında olduğu öğrenildi.
“METİNİN İÇERİĞİ HAKKINDA TARTIŞILMADIĞININ EN BÜYÜK GÖSTERGESİ”
- Teğmenler “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” dedikleri için cezalandırılmadılar. Yapılan inceleme ve soruşturmanın okunan metinle veya içeriğiyle hiçbir ilgisi yoktur. Yemin metnini okuyan onlarca teğmen arasından sadece eylemi düzenleyenlerin YDK’ya sevk edilmesi, okunan metnin içeriği konusunda herhangi bir tartışmanın yaşanmadığının en büyük göstergesi. Önemli olan içeriği ne olursa olsun disiplin sürecinin her zaman aynı şekilde ele alınması ve disiplinden asla taviz verilmemesidir.
“İŞTE GERÇEK SORUN”
- İlk kez 29 Ocak 1999’da yönergeye eklenen ve 29 Mart 2023’te yönergede yapılan değişiklikle kaldırılan metnin okunması, üstlerin uyarılarına rağmen alternatif bir tören yapılması disiplini bozan bir tutum ve davranış oluşturmaktadır. ‘Resmi törende okutmazsanız alternatif tören yaparım, basını çağırıp okurum’ tavrıdır, asıl sorun da buradadır.
“SUÇ KILIÇ SIKMAK VEYA ‘MUSTAFA KEMAL’İN ASKERİYİZ’ DEMEK DEĞİLDİR”
- Özetle suç, kılıç çekmek veya “Mustafa Kemal’in askeriyiz” demek değil, üstlerin uyarılarına rağmen basını davet ederek alternatif yemin düzenleyerek disiplinsizlik yapmaktır. Bu personelin, üstlerinin uyarılarına rağmen, yürürlükten kaldırılan metni ısrarla emirlere aykırı olarak alternatif bir törenle okuması, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kamuoyunda tartışmaya açılmasına ve itibarının zedelenmesine neden olmuştur.
“GURURLA YAŞAMAK YERİNE TARTIŞMALARA DAHİL OLMASINI SAĞLADI”
- Buradaki bir diğer önemli olay ise; Tarihte ilk kez üç harp akademimizden birincilikle mezun olan kadın subaylarımızın gururunu yaşamak yerine onları Türk Silahlı Kuvvetlerinin itibarını zedeleyecek tartışmalara sokuyor.