İsrail, Gazze'deki tüm Filistinlilere bölgeyi terk etme çağrısında bulundu

Bu haberin ilk yayınlandığı dil İngilizcedir.

Aylardır çatışmaların sürdüğü Gazze Şeridi'nde son 48 saatte gerçekleştirilen ağır bombardıman, şimdiden onlarca kişinin ölümüne neden oldu.

REKLAM

İsrail ordusunun Gazze'nin kuzey, güney ve orta bölgelerinde saldırılarını yoğunlaştırması üzerine, tüm Filistinlilerin bölgeyi terk etmesi istendi.

İsrail ordusu sabah saatlerinde Gazze'deki Filistinlileri evlerini terk edip güneye yönelmeye çağıran broşürler dağıtarak, “Gazze Şeridi'ndeki herkesi” güneye, merkezdeki Deir al-Balah civarına giden iki “güvenli rotayı” kullanmaya çağırdı. şehrin bir parçası. Açıklamada ayrıca Gazze'nin “tehlikeli bir savaş bölgesi olarak kalacağı” belirtildi.

Bu hafta başında ordu, Filistinlilerin şehrin orta ve doğu kesimlerinden tahliye edilmesi çağrısında bulundu ancak Gazze Şeridi'nde başka sığınak olmadığından çoğu oldukları yerde kaldı.

İsrail'in yoğunlaştırdığı son saldırılar, ABD'nin (ABD), Mısır ve Katar'ın arabuluculuğunda, İsrailli yetkililerle Katar'ın başkenti Doha'da bir araya gelerek Hamas grubuyla ateşkes görüşmelerini yeniden başlatması karşılığında gerçekleştirildi. Onlarca İsrailli rehinenin serbest bırakılması.

İsrail, askeri operasyonun savaşın dokuzuncu ayında Gazze'nin çeşitli yerlerinde yeniden bir araya gelen Hamas militanlarını hedef aldığını söylüyor. Ancak bölgedeki ağır saldırıların ateşkes görüşmeleri sırasında Hamas üzerinde daha fazla baskı oluşturması da amaçlanıyor olabilir.

Ordu, geçen ayın sonlarında Gazze Şehri'nin Şicaiye mahallesinde başlatılan ve düzinelerce militanın öldürüldüğü ve sekiz yer altı tünelinin yıkıldığı bir operasyonu tamamladığını söyledi.

Bombalama yoğunlaşıyor

Gazze'de son günlerde artan bombalamalar ve hava saldırıları binlerce Filistinlinin bölgeyi terk etmesine neden oldu.

Çarşamba günü düzenlenen saldırıda Deir al-Balah'ta ve yakındaki Nuseyrat mülteci kampında dört ev vuruldu ve 20 Filistinli öldürüldü.

Deir al-Belah'ta vurulan ev, İsrail'in Filistinlilerin sığınabileceğini söylediği “güvenli bölge” içindeydi.

Yaralıların kaldırıldığı Gazze Şeridi'nin orta kesimindeki Deir el-Balah kentindeki Aksa Şehitleri Hastanesi yetkililerine göre, ölenler arasında altı çocuk ve üç kadın da var.

Gece boyunca gerçekleşen bombalama, İsrail savaş uçaklarının güneydeki Han Yunus kasabasının dışında yerinden edilmiş ailelerin yaşadığı bir okulu vurmasından saatler sonra gerçekleşti.

Yakındaki Nasser Hastanesi yetkililerinin verdiği bilgiye göre saldırıda 8'i çocuk toplam 31 kişi öldü, 50'den fazla kişi de yaralandı.

Yardımlar sınırı geçmekte zorlanıyor

Birleşmiş Milletler (BM), kanunsuzluk, devam eden çatışmalar ve Gazze'de İsrail güçleriyle koordinasyon eksikliği nedeniyle Kerem Şalom sınırındaki Filistinlilere çok az yardımın ulaşabildiğini duyurdu.

İsrail ile Gazze arasındaki sivil politika ve lojistik koordinasyondan sorumlu, Bölgelerdeki Hükümet Faaliyetleri Koordinatörü (COGAT) olarak bilinen İsrail biriminin başkanı İsrailli Albay Elad Goren, 40.000'den fazla yardım kamyonunun Gazze'ye girişini kolaylaştırdıklarını söyledi. Gazze bölgesi. bölge. Ancak BM, yardımın yalnızca 26.000 kamyonla dağıtılabileceğini açıkladı. Goren, Birleşmiş Milletler'e kamyon, insan gücü ve depo sayısını artırma çağrısında bulundu.

Ancak BM sözcüsü Stephane Dujarric, BM'nin özellikle orta ve güney Gazze'de ihtiyaç sahiplerine ulaşmak için elinden geleni yaptığını belirterek, “Tam bir kanunsuzluk var ve çatışmalar devam ediyor.” dedi.

Dujarric ayrıca bazı BM ve özel sektör kamyonlarının Kerem Şalom'dan yardım almaya çalıştığını ancak “yağmalandığını veya saldırıya uğradığını” söyledi.

İsrail ile Gazze Şeridi'ni yöneten Hamas arasında çatışmalar 7 Ekim'de yeniden alevlendi.

İsrail sınırını geçerek baskın düzenleyen Hamas militanları, 7 Ekim'de gerçekleştirdiği saldırıda çoğu sivil olmak üzere 1.200'e yakın kişiyi öldürmüş, 250'ye yakın kişiyi de rehin almıştı. Rehinelerin yaklaşık yarısı Kasım ayında, bir haftalık ateşkes sırasında İsrail'in elinde bulunan Filistinli mahkumlarla değiştirilerek serbest bırakıldı.

REKLAM

İsrail, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun (BMGK) derhal ateşkes ilan etme kararına rağmen, 7 Ekim Hamas saldırısının ardından Gazze'de sivillere saldırmaya ve katliam yapmaya devam etmesi nedeniyle uluslararası kınamayla karşı karşıya kaldı.

Gazze sağlık yetkililerine göre, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye yönelik saldırılarında çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 38 binden fazla Filistinli öldürüldü ve yaklaşık 84 bin 700 kişi de yaralandı.

Yıkılan Gazze'nin pek çok yerinde gıdaya, temiz suya ve ilaca ulaşmak hâlâ çok zor.

Güney Afrika'nın açtığı davada İsrail, Uluslararası Adalet Divanı'nda soykırımla suçlanıyor.

Mahkeme, Başbakan Binyamin Netanyahu yönetiminin, 6 Mayıs işgali öncesinde bir milyondan fazla Filistinlinin sığındığı güneydeki Refah kentindeki faaliyetlerini derhal durdurması gerektiğine hükmetti.

REKLAM

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir