Erzincan'da “Köyümde 3 Gün” projesiyle gençler köy yaşamıyla tanışıyor

Şehir yaşamında yetişen gençlerin doğayla bağ kurmasını ve geleneksel yaşam tarzını deneyimlemesini amaçlayan proje kapsamında öğrenciler, yemek pişirme gibi geleneksel becerilerin kazandırıldığı etkinliklere katılarak Erzincan'ın yerel kültürünü ve geleneklerini tanıma fırsatı buluyor. tandır ekmeği, süt sağmak, reçel yapmak ve tarlada çalışmak.

Proje sayesinde öğrenciler el becerilerinin yanı sıra sorumluluk alma, takım çalışması ve problem çözme gibi becerileri de geliştirme fırsatı buluyor.

Proje kapsamında köylerdeki öğrencileri ziyaret eden Vali Hamza Aydoğdu, gençleri AFAD, UMKE personeli ve öğretmenler eşliğinde köylere gönderdiğini söyledi.

Çocuklara köy hayatını yaşatmak istediğini söyleyen Aydoğdu, şöyle konuştu:

“Gittiğimiz köylerde gördüğümüz manzaralar muhteşemdi. Aydoğdu köyünde kızlarımızın tandır ekmeği yaptığını gördük. En güzeli de öğretmenlerimiz 3 gün boyunca gençlerimizin telefonlarını aldılar ama hiçbir gençimiz bir eksiklik hissetmedi. Gelenek ve göreneklerimiz bugün yaşıyor, dilin kültürün taşıyıcısı olduğu gelenek ve göreneklerdir, kavramlar ölüdür “Zamanla hem kültürünüz hem de medeniyetiniz unutulur. Onun için geçmişe dair bütün kavramlarımızı günümüz gençliğinin zihinlerine, kalplerine aşılamalıyız. Bunun yolu da köylerimizde, şehirlerimizde geçmişin tüm kültürel aktarımlarını bu gençlere kazandırmaktır.”

Bazı şeyleri yaşayarak, yaşayarak öğrenmenin çok farklı olduğunu söyleyen Vali Aydoğdu, “Köylerimizde insanlar hiç tanımadıkları gençleri seviyor, onlarla kendi çocukları gibi ilgileniyorlar. Uyumayı, sabah erken kalkmayı, birlikte çalışmayı, kolektif bilinçle çalışmayı, bir şeyler üretmeyi seviyorum.” Ve sonucu görmekten mutluluk duyuyorum.” dedi.


“İnekleri sağıyoruz, çapalıyoruz, bahçe işlerine yardım ediyoruz”

Öğrencilerden Büşra Demir, arkadaşlarıyla köy hayatını deneyimlediklerini anlatarak, şöyle konuştu: “Burada inek sağıyoruz, çapa yapıyoruz, bahçe işlerine yardım ediyoruz. Bilmediklerimizi öğrendik, bu da bizim için çok olumluydu. Biz şehirden geliyoruz, yarın ve ondan sonraki gün hayatın bizi nereye götüreceği belli.” “Belki bir gün biz de köyde yaşarız. Her şeyi, avantajlarını, dezavantajlarını yaşamak, mutlu olmak için buradayız.” dedi.

Buse Kalkan da köyde yaşamın zor ama çok güzel olduğunu söyledi.

Tandır ekmeği yaptıklarını, tarlalarda çalıştıklarını ve meyve toplama işlerine katıldıklarını söyleyen Kalkan, mümkün olduğunca köy yaşamına uyum sağlamaya çalıştıklarını söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir