Brezilya kişisel kullanım amaçlı esrar bulundurmayı suç olmaktan çıkardı

Brezilya Senatosu Başkanı Rodrigo Pacheco karara karşı çıktı ve Yüksek Mahkeme'nin konuyla ilgili karar verme yetkisinin olmadığını söyledi.

REKLAM

Brezilya Yüksek Mahkemesi Salı günü kişisel kullanım için esrar bulundurmayı suç olmaktan çıkardı.

Mahkemenin toplam 11 üyesi arasında yapılan oylamada oy çokluğuyla karar verildi. Brezilya'da kişisel kullanım amaçlı esrar bulundurma konusu 2015'ten bu yana tartışılıyor.

Kişisel kullanım için belirlenecek maksimum esrar miktarı ve kararın ne zaman yürürlüğe gireceği henüz belirlenmezken, detayların Çarşamba günü açıklanması bekleniyor.

Olumlu oy kullanan hakimlerin tamamı, kişisel kullanıma uygun miktarda esrar bulundurmanın sınırlandırılması gerektiğini söyledi.

Bu karar tam yasallaşma anlamına gelmiyor. Esrar satışı ülke genelinde yasa dışı kalmaya devam edecek.

Senato Başkanı: Bu kararı vermek Yargıtay'ın görevi değil

Başkent Brasilia'da gazetecilere konuşan Senato Başkanı Rodrigo Pacheco, konuya karar vermenin Yüksek Mahkeme'nin işi olmadığını söyledi.

“Bu tartışmayı ileriye taşımanın uygun bir yolu var ve bu da yasama sürecidir. Bu açıkçası pek çok tartışmayı ateşleyen ve Kongre'nin de meşgul olduğu bir konu.”

Geçen yıl Brezilya'da bir mahkeme bazı hastaların tıbbi tedavi amacıyla esrar yetiştirmesine izin vermişti.

Brezilya Sağlık Düzenleme Kurumu (Anvisa), 2019'da kenevir türevi ilaçların satışına ilişkin yönergeleri onayladı.

Ancak Brezilya, kişisel kullanım için küçük miktarlarda uyuşturucu bulundurmayı suç olmaktan çıkarmayan birkaç Latin Amerika ülkesinden biri.

Cezaevi nüfusunu azaltacak hamle

Cezaevi nüfusu bakımından dünyanın üçüncü büyük ülkesi haline gelen Brezilya'da Yargıtay kararının yoğunluğu azaltması bekleniyor.

Az miktarda uyuşturucuyla yakalanan kullanıcılar aynı zamanda kaçakçılık suçlamasıyla da mahkum ediliyor ve bu da cezaevlerinin aşırı kalabalıklaşmasına neden oluyor.

Ceza verilerini izleyen bir veri tabanı olan Dünya Hapishane Özeti'ne göre Brezilya, en yüksek hapishane nüfusuna sahip ülkeler arasında ABD ve Çin'in ardından üçüncü sırada yer alıyor.

Aralık 2023 itibarıyla Brezilya'da yaklaşık 852.000 kişi hapsedildi. Bunlardan yaklaşık %25'i uyuşturucu bulundurmak veya kaçakçılığı nedeniyle tutuklandı.

Diğer Güney Amerika ülkelerindeki durum

Arjantin, Kolombiya ve Meksika gibi ülkelerde olduğu gibi Brezilya'da da esrarın tıbbi amaçlı kullanımına çok sınırlı da olsa izin veriliyor.

Uruguay, 2013 yılında eğlence amaçlı kullanımı yasallaştıran ilk ülke oldu ve bu karar 2017 yılında uygulamaya konuldu. Uruguay'ın üretimden dağıtıma kadar tüm endüstrisi devlet kontrolü altında ve kayıtlı kullanıcılar eczaneler aracılığıyla ayda 40 grama kadar esrar satın alabiliyor.

Kolombiya'da esrar bulundurmak 2014'ten bu yana artık bir suç değil, ancak yasal olarak satılabilmesi için eğlence amaçlı kullanımı düzenleyen bir yasa tasarısı parlamentodan geçemedi.

Kolombiyalılar az miktarda esrar taşıyabiliyor ancak bu maddenin eğlence amaçlı satışı yasa dışı.

REKLAM

Aynı şey Ekvador ve Peru için de geçerli. Venezuela'da esrar satmak ve bulundurmak da yasa dışıdır.

2009 yılında Arjantin Yüksek Mahkemesi, başkalarına zarar vermediği sürece bir yetişkini esrar tükettiği için cezalandırmanın anayasaya aykırı olduğuna karar verdi.

Ancak yasa değişmedi ve kullanıcılar hâlâ tutuklu olsa da davaların çoğu hakimler tarafından reddediliyor.

Şu ana kadar 50'den fazla ülke esrarın tıbbi kullanımını onayladı. Kenevir bazlı bir ilaç olan Sativex, 2016 yılında öncelikle kanser hastalarının kullanımına yönelik olarak Türkiye'de yasallaştırıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir