Bakan Bolat'tan Zombi Topluluğu Açıklaması

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Merkezi Kayıt Sistemi (MERSİS) verilerine göre 2024 yılının ilk 6 ayında kapatılan her şirkete karşılık 4'ün üzerinde yeni şirket kurulduğunu söyledi.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, İYİ Parti Grup Başkanvekili Buğra Kavuncu'nun IMF'nin “zombi şirketler” raporuna ilişkin yazılı soru önergesine yanıt verdi.

Raporda “zombi şirket” kavramının, büyük ölçüde borç ve teşviklerle ayakta kalan, riskli ve verimsiz bir şirket olarak ifade edildiğini belirten Bolat, şöyle konuştu: “Finansal tablolar, faiz öncesi kazançlar ve en az iki yıllık ücretler kullanılarak yapılan analizde, faaliyet dönemleri aynı sektördeki ortalama faiz ödemelerini kapsamamaktadır.” Kaldıraç oranı işletmenin üzerinde olan ve reel satış büyümesi negatif olan şirketlerin zombi şirket olarak değerlendirildiği anlaşılmaktadır. bilgisini paylaştı.

Analitik çalışmalarda kullanılan verileri değerlendiren Ömer Bolat, raporun gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomilerde halka açık ve halka açık olmayan şirketlerin “zombifikasyon” durumunu ve bunun nedenlerini ortaya koyduğunu kaydetti.

Bakan Bolat, raporda son 20 yılda dünya genelinde “zombi toplumların” sayısının arttığının ve bunda Kovid-19 ve küresel mali krizin etkisinin olduğunun belirtildiğine dikkat çekti.

“SORU İŞARETİ VAR”

Raporun halka açık ve halka açık olmayan şirketler ayrımına dayanarak ülkeler arası karşılaştırmalar yaptığını ve Türkiye'deki duruma ilişkin bazı değerlendirmelere yer verdiğini belirten Bolat, şöyle devam etti:

“Ülkemizde halka açık olmayan şirketlerin mali tabloları hiçbir şekilde kamuyla paylaşılmadığından, ülkemizde halka açık olmayan şirketler için değerlemelerin hangi verilerle yapıldığı sorusu da ortadadır. yazıda bu soruna dikkat çekilerek, bunun bazı ülkelerde şirketlerin mali tablolarının yayınlanmamasından kaynaklandığı belirtiliyor.” “Söz konusu analizin genel durumu temsil etme açısından yetersiz kalabileceği belirtiliyor.”

Ticaret Bakanı Bolat, küresel mali krizlerin, enflasyonist yapının, Kovid-19'un ve bölgesel çatışmaların tüm dünya ekonomilerini olumsuz etkilediğini, bu tür olayların yaşandığı dönemlerde şirketlerin faaliyetlerinin etkilendiğini ve bunun sonuçlarının şirket bilançolarına yansıdığının altını çizdi.

Bolat, son dönemde Vergi Usul Kanunu ve onun ikincil düzenlemeleri çerçevesinde enflasyon düzeltme ve yeniden değerleme kurumlarının hayata geçirilmeye başlandığını söyledi. Bolat, bu uygulamalarla şirketlerin mali tablolarının gerçek duruma yakın bir tablo sunabildiğini söyledi.

Ömer Bolat, ticaret siciline ait tüm kayıtların MERSİS'te elektronik ortamda saklandığını, mevzuat gereği ticaret siciline kaydedilmesi gereken tüm hususların MERSİS üzerinden oluşturulduğunu anlattı.

Ticaret politikaları oluşturulurken istatistiklerin dikkate alındığını vurgulayan Bolat, şöyle konuştu:

“Ülkemizde 1,5 milyona yakın şirketimiz ve 600 binin üzerinde ticari işletmemiz var. Her geçen yıl daha fazla yeni firma pazara girerken, bazı firmalarımız faaliyetlerini durdurup kapanıyor. Ülkemizde de trend oyuncu oluyor. Bu alanda yaptığımız reformlarla ekonominin şirketleşmesi artıyor. MERSiS verilerine göre 2024 yılında ülkemizde kapatılan her 1 şirkete karşılık 4'ün üzerinde yeni şirket kurulduğu görülüyor. Bakanlığımız gerekli önlemleri alıyor. ülkemizde iş hayatının hızlı ve güvenli bir ortamda gerçekleşmesini sağlamak ve şirketlerimizin finansal ve operasyonel sürdürülebilirliğini sağlamaktır.


Etiketler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir