AB, aralarında Fransa ve İtalya'nın da bulunduğu 8 ülke için “bütçe disiplini süreci” başlatacak

Bu haberin orijinal dili İngilizce idi.

Avrupa Komisyonu, Kovid-19 salgını sırasında askıya alınan bütçe kurallarını yeniden uygulamaya koymuş olsa da sekiz AB üye ülkesinin bütçelerinde mali usulsüzlükler tespit etti.

REKLAM

Avrupa Komisyonu, sekiz üye ülkeye aşırı bütçe açıkları konusunda resmi bir uyarı yayınlayarak, Kovid-19 salgını nedeniyle askıya alınan tartışmalı mali müdahaleyi yeniden başlattı.

Belçika, Fransa, İtalya, Macaristan, Malta, Polonya ve Slovakya bütçe açıkları konusunda uyarılırken, Romanya, Avrupa Birliği'nin (AB) israf konusundaki uyarılarını dikkate almadığı için daha ciddi suçlamalarla karşı karşıya bulunuyor.

Hareket, Fransa'nın kritik bir genel seçime hazırlandığı, üst düzey AB yetkililerinin yeniden atanmak istediği ve borçlu ülkelere yaptırım uygulanmasına yol açabilecek bir süreci başlattığı hassas bir zamanda geldi.

AB Komiseri Valdis Dombrovskis yaptığı açıklamada, “Uzun süredir devam eden yapısal zorluklar AB'nin rekabet gücünü engellemektedir. Üye Devletlerden borç ve bütçe açığını azaltan ve bugünkü tavsiyeleri yansıtan ulusal mali yapısal planlar almayı sabırsızlıkla bekliyoruz.” dedi.

2020 yılında AB Konseyi'ndeki mevkidaşları tarafından mali dengesizliğini 2022 yılına kadar düzeltmeye yönelik tedbirleri “titizlikle uygulaması” söylenen Romanya'nın, gayri safi yurt içi hasılasının %7'si ile önümüzdeki yıl AB'nin en büyük bütçe açığını vermesi bekleniyor. (GSYİH).

Brüksel'in şu anda aşırı makroekonomik dengesizliklere sahip olduğunu düşündüğü tek AB ülkesi olan Romanya için, yetkililer daha önce bu vahim duruma çözüm bulmak amacıyla vergilendirme ve kamu sektörü ücretlerinde reform yapılması yönünde çağrıda bulunmuştu.

ucuz kurtulma

Harcamalarını anlaşılır bir şekilde savunmaya yoğunlaştıran Estonya, bütçe planlarını yalnızca küçük veya geçici ihlallerde bulunan İspanya, Finlandiya, Slovenya ve Çek Cumhuriyeti gibi ülkeler gibi kınamalardan kıl payı kurtuldu.

AB'nin 1990'lı yıllarda ortak para birimiyle uygulamaya koyduğu mali kurallara göre, ulusal mali pozisyonlardaki dengesizliğin GSYİH'nın yüzde 3'ünü geçmemesi ve toplam borcun yüzde 60'ın altında tutulması gerekiyor.

Almanya ve Hollanda gibi kuzey AB üyeleri, Yunanistan veya İtalya'da pervasızca gördükleri harcamaları ödeme konusunda isteksiz olduklarından, bu kurallar uzun süredir siyasi bir dinamit olmuştur.

Komisyon'un bu hamlesinin, yakın zamanda kredi notu düşürülen ve Haziran sonunda erken genel seçimlerin yapılacağı Fransa'da özellikle provokatif olması muhtemel.

Yakın zamanda yapılan bir AB anketinde birinci sırada yer alan aşırı sağcı Ulusal Lig'in lideri Marine Le Pen, emeklilik yaşının düşürülmesini ve akaryakıtta KDV'nin düşürülmesini önerdi.

Liberal Başkan Emmanuel Macron'un maliye bakanı Bruno Le Maire, Le Pen'in programının potansiyel olarak bir “borç krizi” yaratabileceğini söyledi ve kısa vadeli planın öncüsü Liz Truss'u takip eden piyasa çılgınlığına atıfta bulunarak “Liz Truss senaryosunun olası olmadığını” söyledi İngiltere'de bakan, 2022 bütçesini dağıtırken “Mümkün” diye ekledi.

Gelecek yıl bütçe açığı yüzde 5'e yaklaşacak olan Belçika, hayal kırıklığı yaratan seçim sonuçlarının ardından liberal Başbakan Alexander De Croo'nun istifasını açıklamasından bu yana siyasi çalkantılı bir dönemden geçiyor.

politik değişim

Hareket aynı zamanda Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen'in ikinci dönem için yeniden seçilmek istemesi ve İtalya Başbakanı Giorgia Meloni'nin kimi desteklediğini henüz açıklamaması nedeniyle geldi.

Von der Leyen'in, Pazartesi günkü ilk toplantılarında bunu başaramayan AB liderleri tarafından tavsiye edilmesi ve ardından Meloni ve siyasi müttefiklerinin son seçimlerde iyi performans gösterdiği Avrupa Parlamentosu (AP) tarafından desteklenmesi gerekiyor.

Bugün hazırlanan raporlar, euronun finansal istikrarı açısından tehlikeli görülen ülkelere yaptırım uygulanmasını içeren uzun bir prosedürün ilk adımını oluşturuyor.

Çerçeve, 2020 yılında, Kovid-19 salgını ve bunu takip eden enerji fiyatlarındaki patlamanın hükümetleri benzeri görülmemiş ve maliyetli ekonomik müdahalelere yönelttiği zaman terk edildi.

Uzun süren görüşmelerin ardından üye devletler, bu yılın başında iklim değişikliği veya savunma harcamalarına daha fazla hareket alanı tanıyan, bu yıldan itibaren uygulamaya konacak daha esnek bir bütçe kısıtlamaları seti üzerinde anlaşmaya vardı.

REKLAM

Komisyonun bugünkü hamlesi aylarca sürecek bir tartışma ve analiz sürecini başlatırken, maliye bakanlarının büyük harcama yapanlara yönelik dengesizliklerini düzeltmelerine yönelik resmi tavsiyeleri Aralık ayında onaylamaları bekleniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir