Son hasat Keleş'te herkesi güldürdü! Ağırlığı 60 lira… – Son Dakika Hayat Haberleri

Çantadağlık bölgelerden KeleşCoğrafi konumu belirlenen Keleş kirazlarının hasadına 2012 yılında başlandı. Keleş'in Gelemiş ilçesinde kiraz üreticileri sezonun iyi geçtiğini ve yüksek rekolte beklediklerini söyledi. 50 yıllık üretim geçmişine sahip olan Keleş kirazının bu yılki rekoltesinin 22 bin dekardan 18 ila 22 bin ton arasında olması bekleniyor.

Keleş kirazının iklim ve coğrafya şartları nedeniyle daha dayanıklı olduğunu belirten kiraz üreticisi Zeki Yürüten, “Bu sene hasadımız çok iyi. Çok kaliteli bir ürün yetiştirdik. Verimimiz de diğer yıllara göre daha yüksek. Keleş” dedi. Geceler soğuk. Bu soğukta kirazlar uzun yolculuklara dayanıklı hale geliyor ve buzdolabına konmadan bir hafta dayanabiliyor” dedi.

Haziran ayında başlayan kiraz hasadında çalışacak mevsimlik işçi bulamadıklarını belirten Yürüten, şöyle konuştu: “Şu anda ürünümüzü 55-60 lira arasında satıyoruz. Ama daha da artması lazım çünkü Masrafların büyük kısmı ilaca gidiyor. Yıllardır kimseyi bulamadık. Mevsimlik işçiler de geldi ama bu yıl ürünü kendimiz yetiştiremiyoruz. onu yetiştiremiyoruz, ürün yok oluyor ve pazar payımızı kaybediyoruz.”

Keleş kirazının 50 yıllık tecrübenin ürünü olduğunu belirten Keleş Belediye Başkanı Ali Doğru, şunları söyledi: “Geçen yıl Bursa eski Belediye Başkanı Alinur Büyükşehir Belediye Başkanı Aktaş'ın girişimleriyle ve eski Keleş Belediye Başkanı'nın destekleriyle Keleş kirazı meşhur oldu. Mehmet Keskin, Keleş kirazı tescillendi Keleş kirazı coğrafi işaret etiketli kutularımızda yerini aldı Keleş kirazı coğrafi açıdan ve iklim şartları açısından 50 yıllık bir geçmişe sahiptir. Ürettiğimiz ürün hem iç piyasaya ihraç edilmektedir. Kiraz üretimi ise Haziran ayında deniz seviyesinden 600 ila 1.300 metre yükseklikte bulunan Keles'te gerçekleştirilmektedir. Keles'in kışları soğuk ve sert geçmekte, özellikle bahar mevsiminin yağışlı ve ılıman geçmesi bölgenin soğukluğunu arttırmaktadır. kiraz iklimi ve toprak yapısı uygun, dolayısıyla Keleş'te böyle bir ürün ortaya çıktı ve coğrafi işaret aldığı için bizim için değerli. Meyve etinin büyüklüğü, tadı ve dokusu kirazın kalitesini arttırır. Keleş kirazının en önemli özelliği aslında budur. Bu özelliğiyle ulusal ve dış pazarda değer sahibidir. Hasadımızın bol olmasını temenni ediyorum” dedi.

Başkan Doğru, Keleş kirazının dünyaya tanıtılması için çalışmalara başladıklarını söyledi.Piyasada çalışmalıyız. Önümüzdeki sezonda ürün toplama merkezlerinin sayısını arttırarak, çiftçilerimiz ve şirket liderlerimiz ile birlikte çalışarak pazarlama tekniklerini daha profesyonel yöntemlerle arttırarak çiftçilerimize destek olmaya çalışacağız. Kiraz üretimi, budamasından ilaçlamasına, gübrelemesinden hasadına kadar ciddi bir çalışma gerektirir ve bu iş çok değerlidir. Keleş Belediyesi olarak çiftçimizin yanındayız. Önümüzdeki dönemde hangi pazarlama yöntemlerini deneyeceğimizi istişarede bulunacağız. “Belediye olarak Keleş kirazının dünya markası olması için elimizden gelen her türlü desteği vermeye hazırız.” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir