Kripto para düzenlemesi yürürlükte

Kripto paralara ilişkin düzenlemeler yürürlüğe girdi. Sermaye Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Resmî Gazete'de yayımlandı.

Kripto paralara ilişkin düzenlemeler yürürlüğe girdi. Buna göre, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), sermaye piyasası araçlarının kripto para olarak ihraç edilmesi ve bunların, Kanun uyarınca kaydi olarak ihraç edilmesi yerine, oluşturuldukları ve saklandıkları kripto para hizmet sağlayıcıları tarafından sağlanan elektronik ortamda kayıt altına alınmasına ilişkin düzenlemeleri yayımladı. Bu madde hükümlerine göre Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) tarafından izlenen esasları belirleyebilecektir. Kripto para gibi sermaye piyasası araçlarının ihraç edilmesi halinde; Hakların izlenmesinde, üçüncü kişilere karşı ileri sürülmesinde ve devredilmesinde, bunların oluşturulduğu ve saklandığı elektronik belgeler esas alınacaktır. Kurul, bu elektronik kayıtların MKK sistemi ile entegrasyonunu isteyebilir.

Kripto para hizmet sağlayıcılarının kurulabilmesi ve faaliyete geçebilmesi için Konseyden izin alınması zorunlu olup, yalnızca Konsey tarafından belirlenecek faaliyetleri yürüteceklerdir. İşletmenin kuruluşu ve başlamasına, ortaklara, yöneticilere, personele, organizasyona, sermaye ve sermaye yeterliliğine, yükümlülüklere, bilgi sistemlerine ve teknolojik altyapıya, hisse devirlerine, üstlenebilecekleri varlıklara, faaliyetlerinin geçici veya sürekli olarak durdurulmasına ilişkin esaslar, faaliyetlerini yürütürken uymaları gereken diğer ilke ve ilkeler. Bunlar kurul tarafından belirlenecek. Hisse devirlerinde Yönetim Kurulu onayının alınması zorunlu olacak.

Kripto para hizmet sağlayıcıları, sistemlerinin güvenli bir şekilde çalışabilmesi için gerekli düzenlemeleri yapmak, önlem almak ve gerekli iç kontrol birim ve sistemlerini kurmakla yükümlü olacak. Kripto para hizmet sağlayıcılarının faaliyet kurma ve/veya başlatma konusunda Kurul tarafından yetkilendirilebilmesi için TÜBİTAK'ın bilgi sistemleri ve teknolojik altyapıya ilişkin belirlediği kriterlere uygunluk aranacak.

Kripto para hizmet sağlayıcıları ile bu konuda işlem yapmak isteyen müşteriler arasında imzalanan sözleşmeler, yazılı olarak veya uzaktan iletişim imkanları kullanılarak veya mesafeli olup olmadığına bakılmaksızın Konseyin yazılı formun yerine geçebileceğini belirlediği bir elektronik bilgi veya iletişim cihazı aracılığıyla akdedilecektir. ve müşterinin kimliğinin doğrulanmasına olanak tanıyacaktır. Kurulca belirlenecek yöntem, usul ve esaslarla tespit edilebilir. Konsey, kripto para hizmet sağlayıcıları ile müşterileri arasındaki sözleşmelerin düzenlenmesi, kapsamı, değiştirilmesi, ücret ve masrafları, sözleşmenin sona ermesi ve feshi ile bu sözleşmelerin içeriğinde bulunması gereken asgari hususlara ilişkin kararlar alabilecektir. . Kripto para birimi hizmet sağlayıcılarının müşterilerine karşı sorumluluğunu ortadan kaldıran veya sınırlayan herhangi bir sözleşme şartı geçersiz olacaktır. Platformlar, işlemlerine ilişkin müşteri itiraz ve şikayetlerini etkin bir şekilde çözebilecek iç mekanizmalar oluşturmakla yükümlüdür. Kripto para hizmet sağlayıcıları, 6 Sayılı Kara Para Aklamanın Önlenmesi Kanunu kapsamında müşterilerinin kimliğini belirlemekle yükümlü olacak. 10/11/2006 tarihli ve 5549 sayılı kanun ve ilgili diğer kanunlar.

Platformlar tarafından ilk kez işlem görecek, satılacak veya dağıtılacak kripto para birimlerinin tespiti ve işlemlerinin durdurulmasına ilişkin yazılı listeleme prosedürünün oluşturulması zorunlu olup, bu konudaki usul ve esaslar Kurul tarafından düzenlenebilir. . Belirlenecek ilke ve esaslarda, TÜBİTAK veya gerekli görülen diğer kurum ve kuruluşların görüşü alınmak suretiyle kripto para birimlerinin teknolojik özelliklerine ilişkin teknik kriterlere yer verilebilir. Bir kripto varlığın platformlar tarafından listelenmesi onun halka açık olarak desteklendiği anlamına gelmez.

Fiyatlar platformlarda serbestçe oluşturulacak. Konsey tarafından dış piyasalarda yaygın olarak işlem gördüğü değerlendirilen ve fiyatları da dış piyasalarda oluşan kripto paralara ilişkin işlemler hariç olmak üzere, platformlarda gerçekleştirilen ve makul ve ekonomik olarak açıklanamayan eylem ve işlemler için bu durum geçerlidir. haklı ve platformdaki işlemlerin güvenini, açıklığını ve istikrarını tehlikeye atabilecek. Kanunun 104 üncü maddesi hükümleri uygulanacaktır. Platformlar, emir ve işlem esaslarını belirler, kendi bünyesinde gerekli gözetim sistemini kurar ve işlemlerin güvenilir, şeffaf, etkin, istikrarlı, adil, dürüst ve rekabetçi bir şekilde yürütülmesini sağlamak ve tespit etmek için her türlü önleyici tedbiri alır, Piyasayı bozan eylem ve işlemlerin tekrarını önlemek ve engellemek. Platformlarda gerçekleştirilen piyasayı bozucu eylem ve işlemlere ilişkin kararlar almak, bu tür eylem ve işlemleri gerçekleştiren hesapların kısıtlanması, bloke edilmesi ve kapatılması dahil gerekli tedbirleri almak ve tespitlerini Kurula bildirmekle yükümlü olacak.

Platformların müşterileri ile olan ilişkileri ve platformlar üzerinde gerçekleştirilen işlemler nedeniyle taraflar arasında ortaya çıkan uyuşmazlıklar genel hükümlere tabi olacaktır. Platformların Konsey'den operasyonel yetki almış olması, işlemlerin kamu garantisi altında olduğu anlamına gelmiyor. Kripto varlıklar bu kanunun 82. maddesinde belirtilen yatırımcı tazminatı hükümlerine tabi olmayacaktır.

Müşterilerin kripto para transferlerinin yapıldığı cüzdanlara ve fon transferlerinin yapıldığı hesaplara ilişkin kayıtlar, kripto para birimi hizmet sağlayıcıları tarafından güvenli, erişilebilir ve izlenebilir tutulacaktır. Tüm işlem kayıtlarının bütünlüğü, doğruluğu ve gizliliği korunacaktır. Müşterilerin kripto varlık transferi işlemlerinde Kurul ve Mali Suçları Araştırma Komitesi tarafından çıkarılan düzenlemelere uyulmaktadır. Bu düzenlemelerde, gönderici ve alıcıya ilişkin transfer mesajlarında yer alması amaçlanan bilgi ve veriler, yönetmelikte belirtilen süreler içerisinde kripto para hizmet sağlayıcıları tarafından güvenli bir şekilde gönderilecektir. Dağıtılmış defter teknolojisi, başka bir bağımsız mesajlaşma platformu veya uygulama arayüzü gibi mesajlaşmayı mümkün kılan yazılım uygulamaları ve teknoloji araçları bu amaçla kullanılabilir.

Platform müşterilerinin kripto varlıklarını cüzdanlarında tutmaları şart olacak. Müşterilerin cüzdanlarında bulundurmayı tercih etmeyeceği kripto para saklama hizmetleri, Kurul tarafından çıkarılan ve Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu tarafından onaylanan yönetmelik uyarınca yetkilendirilmiş bankalar veya Kurul tarafından kripto para sağlama yetkisi verilen diğer kuruluşlar tarafından sağlanacaktır. depolama hizmetleri, kripto para birimleri ve müşteri nakitleri bankalarda saklanacaktır. Bankalarda bulunan kripto paralar ve bu kapsamdaki müşterilere ait nakitler, 63 sayılı Kanunun 63 üncü maddesinde belirtilen mevduat sigortası ve fon tutma hükümlerine tabi olmayacaktır. 5411. Kurul, her bir kripto varlığın dayandığı teknolojik özellikler veya nitelik ve nicelik açısından ayrı ayrı korunmasına ilişkin esasları belirlemeye yetkilidir.

Müşterilere ait nakit ve kripto varlıklar, kripto para hizmet sağlayıcılarının varlıklarından ayrılacak ve kayıtlar bu hükme uygun olarak tutulacaktır. Kripto varlık hizmeti sağlayıcılarının elinde bulunan müşteri nakitleri ve kripto varlıkları, kamu borcu olsa bile, kripto varlık hizmetinin borçları nedeniyle hiçbir şekilde haczedilemez, rehnedilemez, iflas masasına dahil edilemez ve rezerve konulamaz. sağlayıcılar ile kripto para hizmet sağlayıcılarının mal varlıklarına, kamu borcu olsa dahi, müşteri borçlarından dolayı haczedilemez, rehin verilemez, iflas masasına dahil edilemez ve rezerve konulamaz. Müşterilerin nakitlerinin kripto para hizmet sağlayıcıları tarafından bankalarda tutulmasına ilişkin olarak bu Kanunun 46 ncı maddesinin yedinci ve sekizinci fıkraları kripto para hizmet sağlayıcıları hakkında da uygulanacaktır.

Yatırım danışmanlığı ve kripto para portföy yönetimine ilişkin usul ve esaslar Kurul tarafından belirlenecek.

Kripto para hizmet sağlayıcıları yayın, duyuru, tanıtım ve duyurular ile her türlü ticari iletişim konusunda Kurul tarafından belirlenen esaslara uyacaktır.

Kripto para hizmet sağlayıcılarına, gerçekleştirecekleri faaliyetleri gösteren yetki belgesi verilecek. Bankalar için Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu'nun onayı gerekecek.

Bankalara yatırılan müşteri nakitlerinin, yatırım kuruluşunun müşterilerine açılacak bireysel hesaplarda, yatırım kuruluşunun likit varlıklarından ayrı olarak takip edilmesi esas olacaktır. Müşterilerin bankalardaki hesaplarının vadelendirilmesine ilişkin esaslar Kurul tarafından belirlenecek. Müşteri hesapları kredi teminatı olarak kullanılamaz ve bu hesaplar üzerinde yatırım kuruluşu lehine herhangi bir dondurma, haciz veya benzeri kısıtlama getirilemez. Bankaların bu kapsamdaki sorumluluğu yatırım kuruluşlarının yapacağı iletişimlerle sınırlı olacaktır. Bu hesaplarda bakiyesi bulunan müşterilere yönelik tedbir, haciz ve benzeri her türlü idari ve adli talep, münhasıran ilgili yatırım kuruluşuna raporlanacak ve yatırım kuruluşu tarafından yerine getirilecektir.

Yatırım kuruluşlarının bankalarda müşteri nakitleri için açtığı hesaplar, banka defterinde ayrı bir hesapta takip edilecek. Bankaların, yatırım firması müşterilerinin nakitlerinin kayıtlı olduğu hesapları, Konsey tarafından belirlenen şekil ve sıklıkta Konseye bildirmeleri gerekmektedir. Bu yükümlülük Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu tarafından Kurula tahsis edilen bir sistem aracılığıyla da yerine getirilebilecektir.


etiketler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir