Söke’de ikamet eden yabancı uyruklu EE (18), çatal yutma şikayetiyle ambulansla Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Hastanesi’ne (ADÜ) götürüldü. Burada röntgeni çekilen hastanın yemek borusunda 18 santimetrelik çatallanma olduğu öğrenildi.
Uzmanlar endoskopi yaparak çatalı ağızdan çıkarmaya çalıştı. Ancak yemeğe ve nefes borusuna zarar verme ihtimali nedeniyle midenin kesilip çatalın çıkarılmasına karar verildi.
ADÜ Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Salih Çokpınar ve Genel Cerrahi Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Akay Edizsoy’un koordine ettiği operasyonda midede kesi yapılarak çatal çıkarıldı.
Bir süre yoğun bakımda kalan hasta, durumunun iyileşmesinin ardından servise getirildi.
Edizsoy, madeni para, toplu iğne, çivi gibi küçük nesnelerin yutulması vakalarının sık görüldüğünü, ancak çatal gibi büyük nesnelerin yutulması vakalarının çok nadir olduğunu söyledi.
Edizsoy, vakayı ilk duyduğunda şaşırdığını belirterek, şöyle konuştu: “Büyük bir çatalın tamamen yutulması sonucu oluşan bu vakayı ilk duyduğumda doğru olmadığını düşünmüştüm. Hasta 18 yaşında ve 18 yaşındaydı. Yabancı uyruklu. Türkçesi biraz zayıf olduğu için bir yanlış anlaşılma olabileceğini düşündük ama hastayı çektiğimizde aslında çatal yutuyordu.” “Yemek borusunda olduğunu bulduk.” dedi.
“ÇİVİ GİBİ, İĞNE GİBİ TUTULAMAZ VE ÇEKİLMEZ”
Yemek borusu yaralanmasının ölümle sonuçlanabileceğini vurgulayan Edizsoy, şöyle devam etti:
“Bu yüzden çok endişelendik. Ancak endoskopide ciddi bir lezyonun olmadığını gördük. Oldukça büyük olduğundan ve endoskopik aletlere uygun olmadığından endoskopi ile çıkarılamadı. Büyük bir masa çatalı olduğu için kendine ait. ağırlıktır. Bir çivi gibidir, bir iğne gibidir. “Tutulamaz ve çıkarılamaz. Bu nedenle karından kesi yaparak mideye ulaşıp midenin içinden çıkarma stratejisi izledik. Bu ameliyatla bu çatalı oradan çıkarmayı başardık.”
“BÖYLE BÜYÜK BİR CİSİNİN YUTULMASI OLMADIĞI BİR ŞEY”
Bu vakayı bilim dünyasına sunacaklarını vurgulayan Edizsoy, şöyle konuştu: “Literatürde çok sayıda yabancı cisim yutulması vakası var ama bunun gibi sıra dışı nesneler çok fazla değil. Meslektaşlarım, bu konu hakkında bir makale yazacağız. Bu çok güzel.” “Bir nesnenin yutulması alışılmadık bir durum; böyle bir nesnenin yutulduğunu hiç görmedim; dedi.
Edizsoy, hastanın sağlık durumunun iyi olduğunu belirterek, hayati riski yüksek olmasına rağmen hastanın herhangi bir olumsuzlukla karşılaşmadan iyileşmesinden mutlu olduklarını sözlerine ekledi.
AA