Avrupa Konseyi: Türkiye’de seçme ve aday olma hakkına yönelik kısıtlamalar gözden geçirilmeli

Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi’nin geçtiğimiz Mart ayında yapılan yerel seçimlere ilişkin raporunda, seçim kampanyasının ulusal politikaya fazla odaklandığı ve kamu kaynaklarının kötüye kullanıldığı yönündeki suçlamaların yaygın olduğu belirtiliyor.

REKLAM

Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi’nin Türkiye’de 31 Mart’ta yapılan yerel seçimlere ilişkin hazırladığı rapor yayımlandı.

Perşembe günü medyayla paylaşılan raporda, Türkiye’nin seçimlerde oy verme ve aday olma hakkına yönelik kısıtlamaları, ifade özgürlüğüne yönelik kısıtlamaları gözden geçirmesi, seçmen listelerinin doğruluğunun artırılması, kadınların ve gençlerin katılımının güçlendirilmesi gerektiği vurgulandı. Seçimlerde oy verme merkezlerinin erişilebilirliğinin sağlanmasına yönelik çabalara devam edilecektir.

Bu öneriler, son yerel seçimleri gözlemleyen kongre heyetinin raporuna dayanılarak kabul edildi.

Slovenyalı Vladimir Prebilic ve İsviçreli David Eray tarafından hazırlanan Türkiye raporunda, seçim öncesi dönemdeki eksikliklere, zorlu ekonomik koşullara ve Şubat 2022 depremi sonrasındaki yeniden yapılanma sürecine rağmen seçimlerin sakin ve profesyonel bir şekilde gerçekleştiği belirtiliyor. .

Sonuçların geniş çapta kabul görmesi memnuniyetle karşılanırken, seçmenler ve adaylar yerel demokrasiye olan bağlılıklarından dolayı övüldü. Seçim kampanyasının “oldukça rekabetçi olduğu, seçmenlere önemli alternatifler sunduğu ve seçim sonrası gelişmelerin demokratik bir iktidar geçişini gösterdiği” belirtildi.

Ancak kongre heyeti, 2019’da sunulan tekliflerin büyük çoğunluğunun çözümlenmeden kaldığını tespit etti. Özellikle, tüm adaylara eşit koşulların sağlanmasının, yerel ve bölgesel düzeyde gerçek anlamda demokratik seçimlerin ön koşulu olmaya devam ettiğinin altı çizildi.

Ayrıca seçim kampanyasının ulusal siyasete fazla odaklandığı, kamu kaynaklarının ve resmi makamların kötüye kullanıldığı iddialarının yaygın olduğu da iddia edildi.

Son olarak Kongre heyeti, İçişleri Bakanlığı’nın seçilmiş bir belediye başkanı yerine kayyum atama kararını eleştirdi.

Haziran ayında İçişleri Bakanlığı Hakkari Belediyesi’ne bir kayyım atadı. Bakanlık, Hakkari Belediye Başkanı Eşitlik ve Demokrasi için Halk Partisi (DEM) Mehmet Sıddık Nakit’in görevden uzaklaştırılmasıHakkari Valisi Ali Çelik’in belediye başkan yardımcılığına atandığını duyurdu.

DEM’ler ise belediyeye kayyum atanmasını “vasiyet gaspı” olarak tanımladı.

Van’da oyların yüzde 55’ini alan DEM partisi üyesi Abdullah Zeydan’ın yerine kayyum atanması gündemde olsa da bu plan daha sonra şu şekilde açıklandı:rafa kaldırıldı“belirtildi.

İmamoğlu’na ‘aptal’ davası

Ekrem İmamoğlu, Fransa’nın Strazburg kentinde düzenlenen Avrupa Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi’ne konuk olarak katılarak, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ilk belediye başkanı seçildiği Kasım 2019’da bir konuşma yapmıştı.

Dönemin İçişleri Bakanı olan AK Parti İstanbul Milletvekili Süleyman Soylu, İmamoğlu için şunları söyledi: “Bunu Avrupa Parlamentosu’na gidip Türkiye’den şikayet eden aptala söylüyorum. Bu millet size bunun bedelini ödeyecek. Bunun.”

İmamoğlu, Soylu’ya şunları söyledi: “31 Mart seçimlerini iptal edenler, onların gözünde dünyadaki, Avrupa’daki durumumuza baktığımızda, olanlara, bitenlere baktığımızda, Mart’ı iptal edenler… 31 seçimleri aptallıktır, önce buna odaklanalım.” Cevap verdi.

Türkiye’de seçimleri düzenleyen Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyeleri, hakarete uğradıklarını ve mağdur edildiklerini belirterek, İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’na yazılı suç duyurusunda bulundu.

REKLAM

Başsavcılık tarafından hazırlanan iddianamede, İmamoğlu’nun “mecliste görev yapan kamu görevlilerine görevleri nedeniyle alenen hakaret” suçundan 1 yıl 3 ay 15 günden 4 yıl 1 aya kadar hapis cezasıyla cezalandırılması istendi. “

İstanbul 7. Anadolu Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın ilk bölümünde Ekrem İmamoğlu’na 2 yıl 7 ay 15 gün hapis ve siyasi yasak cezası verildi.

Dava, son iki yıldır Yargıtay’ın bir alt kademesi olan ve Türkiye’de “Yargıtay” olarak da değerlendirilen Yargıtay’da görülmeye devam ediyor.

Mart 2024 yerel seçimleri

Türk siyasetinde birçok önemli ilk ve atılımın yaşandığı 31 Mart yerel seçimlerinde ana muhalefetteki Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), 1977’den bu yana ilk kez iktidar partisi oldu.

REKLAM

Katılım oranının yüzde 77 olduğu seçimlerde, 2019 seçimlerine göre birçok ilde ülkenin siyasi haritasının rengi değişti. 22 yıl sonra seçimler

CHP 14’ü büyükşehir belediyesi olmak üzere 35 belediyeyi kazanırken, AK Parti 12’si büyükşehir belediyesi olmak üzere 24 ilde kaldı. Önceki yerel seçimlerde CHP 11’i büyükşehir olmak üzere 21 ilde, AK Parti ise 15’i büyükşehir olmak üzere 24 ilde seçim kazanmıştı.

Adıyaman gibi AK Parti’nin kalesi olan illerin çoğu CHP yönetimine geçerken, Bursa’da CHP 2004’ten bu yana ilk kez yönetimi AK Parti’den devraldı. Balıkesir ve Kırıkkale’de yerel seçimleri CHP kazandı. ilk kez. Kilis 1995 yılından bu yana ilk kez kojenerasyona geçti.

Üç büyükşehir CHP’nin elinde kalırken, AK Parti ile CHP adayları arasındaki oy farkının 2019 seçimlerine göre önemli ölçüde arttığı gözlendi.

REKLAM

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu seçim yarışında AK Partili rakibi Murat Kurum’u geride bırakırken, CHP kent genelinde 2019’da kazandığı hiçbir ilçeyi kaybetmedi ve 12 ilçeyi daha eklemeyi başardı. Toplam 24 ilçede yapılan ankette CHP adayları birinci çıktı.

Ankara’da oyların yüzde 60’ını alan CHP adayı Mansur Yavaş, AK Partili rakibi Turgut Altınok’u yüzde 30’a yakın farkla kazandı.

“CHP’nin kalesi” olarak bilinen İzmir’de sandıkları yine CHP kazansa da AK Parti ile oy farkının 2019’a göre azaldığı görüldü.

Kadın belediye başkanlarının sayısı artıyor

Son seçimlerde kadın belediye başkanlarının sayısında da ciddi bir artış yaşandı. Kadın belediye başkanlarının sayısı 2019 seçimlerinden bu yana iki kattan fazla artarak 11’e yükseldi.

REKLAM

2019 yerel seçimlerinde 81 ilin 4’ünde kadın belediye başkanları seçildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir