Norveç, suç motosiklet kulübü Satudarah’ın yerel şubesini yasakladı

Bu haberin orijinal dili İngilizce idi.

Bu korku tacirliği yapan örgüt Hollanda’da doğmuştur ve birçok ülkede şubeleri bulunmaktadır.

REKLAM

Norveç’in en yüksek mahkemesi Çarşamba günü Hollanda motosiklet kulübü Satudarah’ın Norveç şubesini suç örgütü olarak nitelendirdi ve ciddi suçları önlemek amacıyla grubu yasakladı.

Mahkeme, kulüp üyelerinin şiddet içeren suçlar, gasp, yasa dışı uyuşturucu ticareti ve silah kaçakçılığı gibi ciddi suçlar işlediğini ve eylemlerinin “kamuoyunda korku yaratma eğiliminde olduğuna” dikkat çekti.

Mahkeme, Satudarah’ın kendisini bir motosiklet kulübü olarak tanımlamasına rağmen, katılımcıların motosiklet veya ehliyet sahibi olmasının gerekmediğini belirterek, kulübün etnik azınlıklara açık olduğunu da sözlerine ekledi.

Ayrıca “kulübün çok etnikli çıkarları desteklemeye çalışmadığını” belirtti. Yüksek Mahkeme ayrıca çetenin kendisini “yüzde bir kulüp” olarak tanımladığını ve bu terimin genellikle toplumun yasa ve kuralları çerçevesinde yaşayan motosiklet kulüplerini tanımlamak için kullanıldığını belirtti.

baskılar

Norveçli yayıncı NRK’nın haberine göre Satudarah, Norveç’e 2014 yılında giriş yaptı. Geçen yıl polis, uyuşturucu suçları ve diğer çetelerle şiddetli çatışmalar nedeniyle mahkemelerden Satudarah’ın yasaklanmasını talep etmişti. Suçlamalar, suça karıştıklarının kanıtlanması halinde hükümetin örgütleri tamamen yasaklamasına izin veren 2021 tarihli yasa kapsamında yapıldı.

Satudarah ilk davayı kazandı ancak hükümet temyize gitti. Sonuçta Yargıtay grubun yasaklanmasına karar verdi.

Kulüp, esas olarak Moluccan göçmenleri tarafından kurulan Hollanda’da kuruldu ve adı Endonezya Malay dilinde “Tek Kan” anlamına geliyor. Hollandalı yetkililer, Almanya’nın 2015’te yaptığı gibi kulübü yasakladı.

Komşu Danimarka’da yerel şube Mayıs 2023’te dağılarak Comanches MC adını aldı. İsveç’te, tüm üyelerinin uyuşturucuya bağlı suçlar ve silah bulundurmaktan tutuklanmasının ardından bölüm dağıtıldı.

Satudarah MC’nin Avrupa’da Avusturya, Bosna, Sırbistan, Belçika, Fransa ve İspanya gibi ülkelerde var olduğu biliniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir