İran, LGBTQ+ paylaşımı nedeniyle Avustralya büyükelçisini çağırdı

Bu haberin orijinal dili İngilizce idi.

İran, Avustralya büyükelçisini LGBTQ+ paylaşımı nedeniyle “saygısız” olarak nitelendirdiği için çağırdı.

REKLAM

İran, Avustralya Ulusal LGBTQ+ Günü kutlamaları sırasında çekilen ve büyükelçiliğin sosyal medya hesaplarında paylaşılan “saygısız” bir fotoğraf nedeniyle Avustralya'nın Tahran büyükelçisini çağırdı.

Söz konusu fotoğrafta Büyükelçi Ian McConville ve meslektaşları rengarenk kıyafetlerle ve ellerinde pastalarla görülüyor. Fotoğrafı şu başlıkla paylaştı: “Bugün ve her gün herkesin, özellikle de LGBTQIA+ gençlerinin kendileri olmaktan gurur duyabileceği bir ortam yaratmaya çalışıyoruz.”

Devlet haber ajansı IRNA'nın haberine göre, İran Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili, fotoğrafların sosyal medyada paylaşılmasını kınadı ve fotoğrafları “İran ve İslam kültürüne, ayrıca uluslararası normlara aykırı ve aşağılayıcı” olarak nitelendirdi.

Adı açıklanmayan İranlı yetkili, paylaşımın uluslararası hukuka ve Diplomatik İlişkiler Viyana Sözleşmesi'ne aykırı olduğunu ve bu anlaşmaların ev sahibi ülkenin yasa ve düzenlemelerine uyulması gerektiğini söyledi.

Buna cevaben McConville, ülkesinin İran'a veya İran kültürüne hakaret etmediğini ve Instagram paylaşımında İran'a herhangi bir atıf yapılmadığını belirtti. Büyükelçiliğin paylaşımı hâlâ sosyal medya hesaplarında.

İran'da eşcinsellik yasa dışı, ancak 30 yıl önce çıkarılan bir dini kararname uyarınca trans kişiler cinsiyet değiştirme ameliyatı geçirebiliyor.

Avustralya'nın federal işyeri ilişkileri bakanı Murray Watt, yerel basına “İran hükümetinin Avustralya büyükelçiliğinin faaliyetlerine verdiği bu tepkiyi görmekten endişe duyduğunu” söyledi.

“Avustralya değerlerini uluslararası alanda destekleyen büyükelçiliklerimizle gurur duyuyoruz. Ancak yabancı bir hükümetin bu değerleri destekleyen bir Avustralya büyükelçiliğine karşı harekete geçmesinden derin endişe duyuyorum.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir